<DIV ALIGN="center">Jeans Wassingen</DIV>
Vaak hoort u bij koop, of in de reclame, allerlei verhalen over wassingen van jeans, maar wat betekent het nu eigenlijk? Vaak blijft de uitleg vaag……… Wij vertellen u juist graag over ons productieproces, omdat wij hier veel zorg en ontwikkeling aan besteden.

Al onze jeanswassingen voldoen aan de AZO norm, dat wil zeggen dat de jeans worden gewassen met uitgeteste producten welke aan alle eisen voor de gezondheid en milieu voldoen.Onderstaand vindt u een compacte uitleg over de diverse wassingen; in de meeste gevallen is het een combinatie van de verschillende mogelijkheden. Als u er meer over wilt weten, dan kun u ons gerust mailen (we zijn een beetje gek met die jeans).

Erg belangrijk is het drogen van de jeans. Al onze jeans worden met een temperatuur van minimaal 70 graden gedroogd en dat wil zeggen dat u rustig de meeste van onze jeans in uw droger op 70 graden (kastdroog) kan drogen zonder dat deze nog krimpen.

Dan nu de wassingen:

      

Garment Rinse Wash

De "oer-jeans-wash, gewassen zonder verdere toevoegingen op 45 graden. We kennen deze allemaal nog wel van vroeger. Geeft enorm af bij de eerste paar keer wassen (dus pas op met andere kledingstukken, banken etc.). Met de vrijkomende indigo kun je echter wel perfect een te vaal geworden jeans bijkleuren! Als je met deze jeans in een warm bad gaat zitten en deze op je lichaam laat drogen, heb je de perfect fit"". Ik vrees dat de generatie van na 1980 geen flauw idee heeft waarover we het hebben!

Stone wash:

De jeans wordt gewassen met bimstenen. Hiervoor worden zorgvuldig bimstenen van eenzelfde formaat (eivormig tot rond) geselecteerd. De bimstenen zijn licht van gewicht en hebben een ruwe oppervlakte; je hebt vast wel eens gruis in de broekzakken gevonden van je nieuwe spijkerbroek (als ie van goede kwaliteit was) wat afkomstig is van de bimsteen. Tijdens het wasproces schuren deze stenen als het ware de toplaag van de jeans af wat het doek een briljante wassing geeft. Deze procedure is duurzamer dan het wassen met chemicaliën omdat de kleur van de indigo hierdoor veel meer leven krijgt (briljantie genoemd). Al onze jeans worden met stenen gewassen! Wel duurder maar ook veel beter.

Naar gelang de wasprocedure langer duurt en hierdoor een lichter resultaat wordt bereikt wordt gesproken van stone wash, super stone wash etc.

Dirty:

De stone gewassen jeans wordt overgeverfd zodat het effect van een dirty wordt bereikt.

Use:

Op de jeans zijn slijtplekken/vlakken ontstaan c.q. gemaakt, die de jeans een gedragen uitstraling moeten geven. Om dit te bereiken wordt de jeans gezandstraald of gebleekt op de vlakken waar men dit resultaat wil bereiken. Wij hebben gekozen voor zandstralen omdat dit een veel natuurlijker effect geeft en er geen chemicaliën gebruikt worden.


Moustache (of mustage):

De jeans heeft een snoreffect (moustache is snor in het Frans) daar waar de broek normaal vouwen door het veelvuldig dragen heeft. Wederom wordt dit effect bereikt door zandstralen.

Crash:

Wil zeggen dat de jeans op naden opzettelijk voor het wassen stuk is gemaakt en zodoende na het wassen een natuurlijk doorgesleten effect verkrijgt.